מה אסור לאכול בהריון
רוצה לדעת מה אסור לאכול בהיריון? הפוסט הבא הוא בשבילך.
אין ספק שתזונה נכונה בהיריון היא קריטית במיוחד לבריאות שלך ושל העובר שלך. וזאת כי היא משפיעה בין היתר על התפתחות העובר. אם בזמן “רגיל”, את אוכלת ושותה רק בשביל עצמך, במהלך ההריון את מזינה גם את עצמך וגם את העובר שלך. ולכן, חשוב שתדעי מה מומלץ לאכול בהריון וכמובן גם מה אסור לאכול בהריון.
רוצה לדעת מה לא לאכול בהריון – שזו תקופה כל כך רגישה, בה את נושאת את העובר בבטנך? הגעת למקום הנכון. בפוסט זה נלמד גם מה אסור לאכול בהיריון וגם מה לא כדאי לשתות בתקופה זו. בנוסף, נבין מה כן כדאי לאכול בתקופה זו, ונלמד איך להימנע מהרעלת מזון בהריון. אך קודם כל, כדאי שנכיר את 4 החיידקים הפופולאריים והנפוצים ביותר שיכולים להימצא במזון. וכדאי שנבין למה הרעלת מזון יכולה להיות כל כך מסוכנת עבור האישה ההרה.
חיידקים והרעלת מזון בהיריון
אז מהם החיידקים שיכולים להימצא במזון ולהיות מסוכנים לך ולעובר אם את בהיריון?
4 החיידקים הנפוצים, שנחשבים למסוכנים במיוחד עבור האישה ההרה
1. ליסטרה – חיידק המצוי בעיקר במוצרי חלב לא מפוסטרים, ובבשר ודגים לא מבושלים.
2. סלמונלה – חיידק שגורם לשלשולים וכאבי בטן. נמצא בעיקר בביצים, סלטים מוכנים, ומזונות מהחי שלא בושלו מספיק.
3. אי קולי – חיידק דומה לסמונלה. נמצא בבשר לא מבושל או במיצים שאינם מפוסטרים.
4. טקסופלזמה גונדי – טפיל שאינו ידידותי. ניתן למצוא אותו בעוף ובמוצרי בשר שלא בושלו מספיק טוב. ולפעמים מוצאים אותו גם בירקות או פירות לא שטופים.
הרעלת מזון בהריון
איך זה קורה ומה התסמינים?
החיידקים שהוצגו קודם, יכולים להוביל להרעלת מזון. כלומר, אם אוכלים אוכל מקולקל או מזון לא נקי או לא טרי מספיק, או כזה המכיל חיידקים, יכולה להתפתח הרעלת מזון בהריון (או בכלל). הרעלת המזון יכולה להוביל למגוון תסמינים כמו: חום גבוה, הקאות, שלשולים ועוד. וכל אלו יכולים להוביל לאיבוד נוזלים, להתייבשות, לאשפוז ואפילו להפלות לא רצויות.
למה הרעלת מזון מסוכנת במיוחד במהלך ההריון?
בנוסף, כדאי לדעת שבתקופת ההיריון, תפקוד המערכת החיסונית של האישה ההרה יורד באופן משמעותי. אמנם, מדובר בתופעה טבעית ונורמלית, שהיא מוכרת ושכיחה מאוד בקרב כל הנשים בעולם. אבל, היא חושפת את האישה ההרה לסיכונים שונים. והיא הופכת אותה לרגישה יותר לגורמי מחלות – ובמיוחד לכאלה שנמצאים במזון. ולכן, במידה ואת בהריון, חשוב מאוד שתהיי מודעת לכך, ושתפעלי בהתאם.
כלומר, הרעלת מזון בהריון יכולה לסכן אותך ואת העובר באופן משמעותי. ולכן, הרעלת מזון זה בהחלט משהו שנרצה להימנע ממנו ככל האפשר בתקופת ההריון הכל כך רגישה. ומסיבות אלו, אם את בהיריון, חשוב שתדעי מה אסור לאכול בהריון, וגם שתקפידי על כללי ההיגיינה – לפני, אחרי ובזמן האוכל.
מה אסור לאכול בהריון
מחפשת מידע על מה אסור לאכול בהריון? רוצה לדעת מאילו מאכלים כדאי להימנע בהריון? את יכולה להפסיק לחפש, כי הכנו עבורך רשימה עם כל המזונות והמאכלים שלא כדאי לאכול בהריון:
1. ירקות ופירות וירקות לא שטופים
פירות וירקות שאינם נשטפו טוב מספיק, יכולים להכיל חיידקי אי קולי בסיכוי גבוה יותר, מאשר לאחר שטיפה איכותית שלהם. ולכן, חשוב שתקפידי על שטיפה יסודית של כל ירק וכל פרי שאת אוכלת במהלך ההריון. את הפירות והירקות רצוי לשטוף במים בלבד, אך יש לעשות זאת באופן יסודי במיוחד.
בנוסף, תבדקי כל פרי וכל ירק שאת קונה בסופר או אצל הירקן. ותוודאי שאינו מקולקל או רקוב, שהוא טרי, ושהוא נראה ראוי למאכל ושאין בו פגמים חשודים. העדיפי גם לקנות פירות וירקות שהם כבר שטופים, כמו חסה שטופה בקופסא, וענבים או עגבניות שרי שטופות בקופסא וכו’. כמו כן, כדאי שתריחי ותסתכלי היטב על כל סלט, פרי או ירק, לפני שאת טועמת מהם. וזאת כדי לנקוט במשנה זהירות.
2. סלטים מוכנים
כדאי שתדעי שבסלטים מוכנים, כמו סלטי כרוב, ואפילו סחוג או חומוס, פעמים רבות מוצאים חיידקים מסוכנים. כמו סלמונלה וליסטרה עליהם דיברנו קודם. למעשה, זה קורה אפילו לעיתים קרובות מדי. במיוחד אם מדובר בסלטים מוכנים שנמצאים במטבחים שאינם מפוקחים מספיק. כמו מטבחים בצבא (לצערנו), מטבחים של מזנון במקומות לימודים או עבודה, ובמטבחים של חנויות אוכל מהיר כמו פלאפל שכונתי.
ולכן, רצוי להימנע מאכילת סלטים קנויים או מוכנים בהריון. בין אם מדובר בסלט מוכן שקנית בסופר, או בסלט מוכן שמציעים לך כשאת קונה שווארמה בחוץ. רוצה לאכול סלט כלשהו, או אולי חומוס או סחוג? במהלך תקופת ההיריון, עדיף שתכיני אותם בעצמך.
מה לא לאכול בהריון - המשך
3. בשר ודגים שאינם מבושלים
אוהבת סטייקים מדממים? אז כדאי שתדעי שעדיף לך להימנע מהם במהלך ההיריון. תהליך הבישול מאפשר לנו להשמיד את החיידקים הנמצאים במאכלים כמו דגים או בשר. ובכך, הוא מאפשר לנו להקטין את הסיכוי להימצאותם של חיידקים מסוכנים באוכל. ולכן, לא מומלץ לאכול במהלך ההריון בשר ודגים שאינם מבושלים מספיק. וזאת כי יש סיכוי גבוה יותר שיהיו בהם חיידקים מסוכנים. וכאמור, זה יכול להוביל להרעלת מזון בהריון שיכולה להיות מסוכנת למדי. אז או שתקפידי לאכול בשר ודגים בהריון שהם מבושלים היטב, או שפשוט תוותרי עליהם לכמה חודשים.
4. סושי בהריון ואוכל סיני בהיריון
שימי לב, עם כמה שזה עצוב, תחת ההמלצה לא לאכול דגים נאים בהריון – זה כולל סושי. וזאת שכן לרוב הוא כולל שילוב של דגים נאים במנות. וישנו חשש תמידי שגם סושי ללא דג עבר הכנה על אותו שולחן עם דגים נאים. או שהכינו אותו עם אותם הכלים במטבח. ולכן, עם כמה שסושי טעים, ואולי זה אפילו המאכל האהוב עלייך, אבל עדיין – אפשר להסתדר בלעדיו כמה חודשים, במיוחד אם זה בעצם בשבילך ובשביל הילד שלך.
שימי לב שחוץ מסושי, כדאי להימנע בהריון גם מאכילת אוכל סיני שהוכן במסעדות בהם מכינים ומוכרים גם סושי. וכן, זה כולל את כל סוגי המאכלים דמויי הסושי כמו “סנדוויץ’ סושי”. וגם מוקפצים, ואפילו מנת אורז ושניצל, הנמכרת במסעדה שמכינה גם סושי.
5. גבינות עובש
גבינות עובש – כמו גבינת קממבר, ברי או רוקפור – מכילות חיידקים ופטריות שונות, שיכולים להיות מאוד מסוכנים לך ולעובר שלך. ולכן, גם אם את מתה על גבינות עובש, וגם אם יש לך חזק עז אליהן בהיריון – רצוי שבכל זאת תנסי להימנע לגמרי מאכילת גבינות עובש בהריון.
תזונה נכונה בהיריון
הקפידי לאכול מזון מגוון ועשיר בחלבונים ובויטמינים
אם חשוב לך לשמור על תזונה נכונה בהריון, חשוב שתאכלי מזון עתיר בסיבים תזונתיים, בחלבונים, בויטמינים ובמרכיבים חיוניים כמו חומצה פולית או אומגה 3. בנוסף, חשוב מאוד שתאכלי מכל אבות המזון – פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים – באופן מגוון. כלומר, בכל יום עלייך לאכול פירות, ירקות, פחמימות, שומנים, בשר כלשהו (או תחליף בשר) או עוף. כמו כן, יש מזונות שכדאי במיוחד לאכול מהם בהריון, כמו אלו שאציג כעת.
מזון מומלץ בהריון
להלן 5 מזונות מומלצים בהריון לדוגמא – שיכולים לתרום רבות לבריאות שלך ושל העובר:
1. דג סלמון מבושל היטב – הסלמון עשיר באומגה 3 שחיונית להתפתחות המוח ומערכת העצבים של העובר.
2. כבד בקר מבושל היטב – שהוא עשיר בחומצה פולית, שמסייעת במניעת מומים מולדים.
3. הירק אספרגוס – גם הוא הוא עשיר בחומצה פולית.
4. ביצים – הן עשירות בחלבון ובויטמין B שתורם להתפתחות תקינה של המוח ובמיוחד לכישורי הזיכרון. הויטמין מרוכז בחלמון ולכן חשוב לאכול בעיקר את החלמון.
5. יוגורט – ביוגורט יש הרבה סידן, שחשוב לבניית ולחיזוק העצמות, ויש בו גם הרבה אבץ, שעוזר להתפתחות הרקמות ולבניית DNA.
טיפ נוסף – הגבילי את צריכת הפחמימות, הסוכרים והשומנים
מה הקשר בין התזונה לעלייה במשקל ולהופעתם של סימני מתיחה בהריון?
במהלך ההריון, בו אנו נושאות את העובר וחיים חדשים מתפתחים בתוכנו, הבטן שלנו גדלה מאוד. מן הסתם, שעצם זה שאנו נושאות את העובר בבטן, גורם לנו לעלות במשקל במהלך ההריון. עלייה זו במשקל, גדילת הבטן והימתחות העור באזור זה, וכן שינויים הורמונליים שונים בגופנו, גורמים להופעתם של סימני מתיחה על העור במהלך ההריון. סימני המתיחה מופיעים בעיקר בבטן אך גם בירכיים ובמקומות אחרים. וזאת בשל המשקל שאנו צריכות לשאת בבטן. אז אם את רוצה לנסות לצמצם את הופעתם של סימני מתיחה בהריון, ואם את לא רוצה לעלות יותר מדי במשקל במהלך ההריון – רצוי שתגבילי את המתוקים והפחמימות.
פחמימות בהריון – למה להגביל את הכמות, וכמה בכל זאת לאכול?
כלומר, חוץ ממה שדיברנו על מזון אסור בהריון – יש גם מאכלים שהם לא אסורים לאכילה, אבל כאלה שכדאי להגביל את הכמות שאוכלים מהם, במיוחד במהלך ההיריון. ובמקרה הזה כמובן שמדובר על פחמימות, סוכרים ושומנים. למה כדאי לך להגביל את כמות הצריכה שלהם? כי זה יעזור לך לשמור על המשקל (ולא לעלות יותר מדי במהלך ההריון), לאזן סוכרת, לאזן שומנים בדם ועוד. שימי לב שכמות פמימות, סוכרים ושומנים מסוימת היא חשובה, ולכן אל תוותרי עליהם לגמרי. מבחינת כמות הפחמימות שצריך לאכול בהריון, ההמלצה הרווחת עומדת היום על 175 גרם ליום, ובכל מקרה לא פחות מ-135 גרם ליום.
מה אסור לשתות בהריון?
חוץ ממאכלים שאסור לאכול בהריון, יש גם משקאות שממש לא כדאי לשתות בתקופה זו. אז מה לא לשתות בהריון ומאילו משקאות כדאי להימנע במהלך תקופה זו?
1. אלכוהול בהריון
קודם כל, הכי חשוב להימנע משתיית אלכוהול במהלך תקופת ההריון. שתיית אלכוהול בהריון – בדומה לעישון במהלך ההריון – מעלה את הסיכון להפלות, ולסיבוכים בלידה וללידת פג. והיא פוגעת בהתפתחות העובר ומובילה להפרעות קוגניטיביות המופיעות אצל התינוק לאחר הלידה. ולכן, חשוב מאוד לסרב לחשק לשתות אלכוהול בהריון. גם אם מדובר רק ב”כוסית אחת קטנה”.
2. קפה בהריון
רצוי להגביל את צריכה הקפה בהריון. וזאת כי הוא עשוי להגביר את הסיכוי להפלה, ללידת פג וללידת תינוק במשקל נמוך. ההמלצה הרווחת בהקשר זה היא לשתות עד 200 מיליגרם קפאין ביום.
3. מיצים או מוצרי חלב לא מפוסטרים בהריון
עדיף להימנע גם ממוצרי חלב וממיצים לא מפוסטרים בהריון. וזאת בשל החשש להימצאותם של חיידקים מזיקים במשקאות ובמוצרים אלו.
לסיכום, תזונה נכונה בהריון יכולה לייאש לפעמים, כי צריך לשים לב כמעט לכל מה שאת אוכלת או שותה. ואמנם, זה מבאס להסתדר בלי סושי או סטייק כמעט-חי במהלך ההריון. אבל, מדובר בסופו של דבר בכמה חודשים בלבד. וההימנעות ממאכלים אלו נעשית לשם המטרה החשובה מכולן – והיא הגנה על העובר שלך! והרי בסופו של ההריון, לאחר הלידה, תוכלי לחזור לאכול ולשתות כל מה שאת אוהבת, מבלי לדאוג שזה יפגע בילדך. ולכן, חשוב שנהיה מודעות לנושא התזונה הנכונה ולמה שאסור לאכול בהריון. וכמובן שכדאי שנפעל בהתאם לכך.
* שימי לב: המידע בפוסט זה אינו מהווה המלצה רפואית בשום צורה, ובשום פנים ואופן אינו מהווה ייעוץ רפואי. במידה ויש לך חשד להרעלת מזון בהריון, או אם את רוצה לקבל מידע על מה אסור לאכול בהריון – עלייך לפנות לרופא שלך, או ליצור קשר עם מוקד כמו טיפת חלב.