דיכאון אחרי לידה - כל מה שחשוב לדעת על דיכאון לאחר הלידה
מחפשת מידע על דיכאון אחרי לידה? הגעת למקום הנכון. בואי ללמוד כל מה שחשוב לדעת על דיכאון לאחר לידה – הגדרה, תסמינים, גורמים וטיפול מניעתי.
מחפשת מידע על דיכאון לאחר לידה תסמינים? רוצה לדעת איך מזהים דיכאון לאחר לידה? או שאולי את רוצה לדעת מה גורם לדיכאום אחרי לידה, או איך לטפל בדיכאון לאחר לידה או למנוע אותו? בכל מקרה, הגעת למקום הנכון.
אם כך, כדי להבין דיכאון אחרי לידה הגדרה מהי, נלמד על אבחון דיכאון אחרי לידה לפי ה-dsm, המדריך האוניברסאלי לאבחון מחלות והפרעות שונות. בנוסף נבין מהי השכיחות באוכלוסיה, במה מתאפיין דיכאון מסוג זה, מה יכול לגרום לו, ומתי הוא מופיע וכמה זמן הוא נמשך. ולא פחות חשוב – נלמד איך להתכונן ללידה ואיך אפשר למנוע דיכאון אחרי לידה.
למה אנו חוות דיכאון אחרי לידה, ואיך אפשר למנוע אותו? כל התשובות בהמשך.
דיכאון אחרי לידה - הגדרה, שכיחות באוכלוסיה ומאפיינים
אבחון דיכאון אחרי לידה לפי DSM 5
הפסיכיאטר ישתמש באבחנה של דיכאון (דיכאון מז’ורי, או דיכאון מתמשך), ועליו לקבוע שהתקיים מאפיין ייחודי של הופעת הדיכאון בזמן לידה או בסמוך אליה.
מגדר ושכיחות באוכלוסייה
יש דיכאון אחרי לידה אצל נשים ויש גם דיכאון אחרי לידה אצל גברים. ההערכה היא שאחוז הנשים שמפתחות דיכאון אחרי הלידה נע בין 5 ל-25 אחוז. ואחוז הגברים נע בין אחוז ל-25 אחוז.
דיכאון אחרי לידה – תסמינים
תסמיני דיכאון אחרי לידה עלולים לכלול: ייאוש, עייפות, הערכה עצמית נמוכה, תחושת אשמה, תחושת חוסר אונים, הפרעות אכילה (בעיקר חוסר תאבון), הפרעות שינה גם כשהתינוק ישן, עצב, כעס, חוסר יכולת להתנחם, תחושת ריקנות, ריחוק חברתי, רמת אנרגיה נמוכה, קושי לטפל בתינוק, תסכול, לחץ, חרדה או התקפי פאניקה, חוסר חשק מיני ועוד.
אם הסובלת מדיכאון אחרי לידה יכולה גם: להתקשות לדאוג לעצמה או לתינוק, לפחד להישאר עם התינוק לבד, להפגין רגשות שליליים כלפי התינוק או אף לחשוב על פגיעה בו. אף על פי שרגשות אלו מאיימים, כמעט לעולם לא מתבצעת פעולת פגיעה ממשית. והיא יכולה לחוש גם דאגות מופרזות בנוגע לתינוק, או להביע עניין מועט בו.
מתי זה מופיע ומתי זה מסתיים
דיכאון לאחר לידה מופיע בעיקר בשבועות ובחודשים הראשונים שלאחר הלידה, והוא עלול להימשך במשך כמה חודשים, שנה ולעיתים אפילו יותר. זה אמנם משתנה בין אישה לאישה, אך ברוב המקרים, הדיכאון מתחיל כחודש לאחר הלידה, והוא נמשך כחמישה חודשים.
דיכאון אחרי לידה – למה זה קורה
דיכאון זה יכול להתרחש בשל סיבות רבות. למעשה, יש עשרות, אם לא מאות, פרמטרים שיכולים להוביל להפתחותו של דיכאון לאחר הלידה. ובלתי אפשרי לעבור על כולם במסגרת המאמר הנוכחי. אך בכל זאת אציג בהמשך את הגורמים שנחשבים לשכיחים ביותר.
כעת, כדאי שנבין מה גורם לדיכאון אחרי לידה. וכמובן נלמד בהמשך גם איך אפשר למנוע דיכאון אחרי לידה וגם איך להתגבר על דיכאון לאחר לידה.
דיכאון אחרי לידה - למה זה קורה?
מחפש מידע על “למה אני מדוכאת אחרי לידה”? רוצה לדעת מהם הגורמים הפוטנציאליים לדיכאון אחרי לידה? כאמור, התשובה היא שיש המון גורמים שונים עבור כל אישה. ויש כל מיני קשיים אחרי לידה שיוכלים להוביל לתסכול או לדיכאון. וזה יכול להיות פרמטר אחד שיוביל להתפתחות הדיכאון או שילוב של כמה גורמים. ובכל זאת כעת אנסה לסקור את הגורמים העיקריים להתפתחות דיכאון מסוג זה, ואת הקשיים לאחר הריון ולידה שיכולים להוביל לכך:
1. חשש מהטיפול בתינוק
ילדת ילד ראשון, ואת מפחדת להישאר עם התינוק לבד או חוששת מהטיפול בפעוט שלך? במידה והחשש הוא משמעותי במיוחד, זה בהחלט יכול להוביל לפיתוח דיכאון לאחר לידה. וזאת מהסיבה שזה גורם לך כל הזמן להתעסק בחשש הזה. ולכן, נסי להכין את עצמך לכך מראש. למשל על ידי השתפפות בכל מיני הדרכות לקראת הלידה, ועל ידי פגישות עם דולה שתלווה אותך בהריון ובלידה. הכיני את עצמך ללידה גם מבחינה מנטלית, ותחזקי את עצמך. האמיני בחושים האימהיים שלך, היי זהירה ומחושבת, ותסמכי על עצמך. זה יעזור לך להפחית את החשש מהטיפול בתינוק. בנוסף, את יכולה גם לבקש עזרה מבעלך, במידה והוא נוכח בטיפול בילד. ותמיד כדאי לישון אצל ההורים בחודש הראשון שלאחר הלידה, אם זה מתאפשר. וזאת כדי להתאקלם ולעבור את החודש הראשון באופן בטוח, רגוע ונעים יותר.
2. לידה כואבת או קשה
חווית לידה לא פשוטה? כדאי שתדעי שדיכאון אחרי לידה קשה הוא נפוץ ביותר, יותר מאשר אחרי לידה קלה ומהירה. וזאת שכן לידה קשה לרוב כוללת גם לא מעט קשיים בהריון וקשיים אחרי הלידה. לצערנו הרב, לא כל הנשים חוות לידה מהירה וקלה. ואין ספק שזה ברור לגמרי מדוע לידה כואבת או קשה יכולה להוביל לתחושה לא נעימה, ואפילו לדיכאון אחרי הלידה.
3. תפרים אחרי לידה
הפלא הזה שבזכותו אנו מביאות ילדים לעולם, לעיתים מוביל לצורך בתפרים בפות לאחר שהתינוק נולד. ובמקרה של תפרים אחרי לידה שלא נמסו או אם תפרים אחרי לידה מגרדים – זה יכול להוביל לכאב, לאי נוחות ולתסכול. וכך גם אם תפרים אחרי לידה נפתחו – זה לא תורם להחלמה מהירה יותר. מה שכמובן עלול לתרום להתפתחות של תסכול ושל דיכאון לאחר הלידה.
4. עייפות אחרי לידה
עייפות לאחר הלידה היא גורם פוטנציאלי להתפתחותו של דיכאון. סחבת את הבייבי שלך תשעה חודשים, ואולי ציפית לקצת נחת אחרי שתלדי. ובסוף את מגלה שיש עוד כמה חודשים טובים עד שתוכלי לחזור לישון כמו שצריך. תשישות לאחר לידה והעייפות המצטברת הזו, יכולה להיות קשה מנשוא. והיא מובילה נשים רבות לתחושת תשישות ותסכול עצומה לאחר שהן יולדות. תחושה אשר יכולה לגרום לנשים להרגיש מדוכאות למדי. בעיקר בחודשים הראשונים שלאחר הלידה, בהן התינוק עוד מתעורר פעמים רבות מדי לילה ולא ישן בשעות שאת רגילה אליהן.
גורמים לדיכאון לאחר הלידה
5. חוסר חשק מיני אחרי לידה
בתקופת ההריון, ובמיוחד בסופה, סביר להניח שלא שכבת עם בן זוגך או בעלך, כמו שהייתם נוהגים לעשות בתחילת הקשר – לפני הנישואים או לפני ההריון. מדובר בתופעה מוכרת ונפוצה, שכן זה בכל זאת די קשה לשכב עם בטן שהיא כבר גדולה מאוד. ולעיתים נשים וגברים מפתחים גם חוסר חשק מיני אחרי הלידה – בין אם בגלל ההורמונים, העייפות, חוסר הזמן או נסיבות החיים. כאשר חוסר החשק המיני בהריון ולאחר לידת התינוק, עלולים לתרום לריחוק בינך ובין בן זוגך, וזה עלול להוביל גם לדיכאון.
6. קושי לרדת במשקל לאחר לידה ושינוי הגוף אחרי לידה
גורם נוסף שיכול להוביל לדיכאון אחרי לידה הוא קשיים לאחר ההריון והלידה, כמו קושי לרדת במשקל או בטן רופפת אחרי לידה. הרי במהלך ההריון, בו אנו נושאות בבטן את הבייבי שלנו, אנחנו מעלות לא מעט במשקל. ולאחר שאנו יולדות, הבטן עדיין רופפת וגלויה. וזה יכול להיות קצת קשה לחזור להתאמן אחרי לידה ולחזור לגזרה ולמשקל המקורי שהיינו בהם לפני ההריון. מה שעלול להוביל לירידה בביטחון העצמי, לתסכול, ולצער או לכעס. ומשם, הדרך לדיכאון, היא כבר לא רחוקה (במיוחד אם לא התכוננת נפשית לשינויים הגופניים שלאחר ההריון).
7. סימני מתיחה ושינויים גופניים אחרים
גם סימני מתיחה, המופיעים בעת שינויים במשקל, ובמיוחד במהלך ההריון ולאחריו, לא תורמים בדרך כלל להרגשה טובה יותר אחרי שאת יולדת. פתאום את שמה לב לשינויים בגופך, ורואה יותר ויותר סימני מתיחה חדשים. במידה והמראה של גופך מאוד חשוב לך, זה יכול להיות קצת מערער, ואפילו להוביל לדיכאון. ולכן, כדאי לנסות להתכונן לכך נפשית מראש, כדי שזה לא “יבוא לך בהתפעה”. ואת תמיד יכולה גם לנסות למנוע את הופעת סימני מתיחה בהריון על ידי שמנים וקרמים ייעודיים שתמרחי על הבטן ועל העור במהלך ההריון. כמו מסכת ישבן למניעת צלוליט, קרם בטן או קרם למיצוק החזה של חברת “מאליס”.
דיכאון אחרי לידה - סיבות נוספות
8. קשיי הנקה או דיכאון אחרי הפסקת הנקה
הנקה אולי נראית כמו משהו טבעי ופשוט, אבל אם יצא לך כבר להניק – את בטח כבר יודעת שזה ממש לא תמיד ככה. אמנם לתינוק יש רפלקס הנקה מולד, אבל אין זה מבטיח הנקה יעילה או הצלחה בתהליך. למשל, אם יש לך פטמה אחת ש”נכנסת פנימה”, יכול מאוד להיות שיהיה לך קשה למדי להניק ממנה. במקרה כזה אולי תצטרכי לשאוב יותר מאותו צד, וייתכן שזה יוביל גם לכאבים בחזה.
בכל מקרה, אין ספק שהנקה היא לא כל כך פשוטה כמו שהיא נשמעת. וגם שאיבת חלב, אגב, היא לא פשוטה באותה מידה. וזאת כי הנקה ושאיבה יכולות להיות קשות למדי, ולעיתים בלתי אפשריות. מה שעלול להוביל לתסכול, לקשיים ולתחושת דיכאון. בנוסף, גם הפסקת הנקה יכולה להוביל לדיכאון, בעיקר אם זה גורם לתחושת ריחוק מתינוק אשר קודם, במהלך ההנקה, הרגשת מאוד קרובה אליו.
9. חוסר זמן לעצמך ולפנאי לאחר הלידה
אחרי הלידה את תהיי כנראה כל הזמן עסוקה בפעוט שלך. כאשר התינוק הוא בן כמה ימים, שבועות או חודשים – הוא זקוק להשגחה ולעזרה ללא הפסקה. וזאת כי הוא לא יכול לעשות כמעט שום דבר בעצמו עדיין, וכי הוא זקוק לכך שיטפלו בכל צרכיו. מה שמוביל לכך שפתאום, בשונה מבעבר, אין לך בכלל זמן לעצמך, ואת חייבת לדאוג ל”מישהו” אחר. את כבר לא יכולה להתקלח, לאכול או לישון מתי שנוח לך, כי את צריכה לדאוג לתינוק שלך 24/7. חוסר הזמן הזה לעצמך, וחוסר היכולת לעשות מה שאת צריכה ורוצה בזמן שנוח לך, יכול להוביל לתחושת תסכול משמעותית. שוב, במיוחד אם לא מתכוננים אליה מראש.
10. לידה של ילד שני או יותר
אם לא מדובר בלידה הראשונה שלך – סימן שאולי יש לך כבר ילד בבית. אם ילדת ילד שני או יותר, זה אומר שיש לך כבר ילד או ילדים לדאוג להם, ושכעת עוד תינוק הצטרף למשפחה, אשר את אמורה להיות צמודה אליו בשנה הקרובה, בזמן שאת גם מצליחה להיות אמא של הילדים הקודמים שלך. כן, זה יכול להיות מתיש, ולפעמים אפילו קשה ברמה בלתי נסבלת. וכמובן שזה יכול גם כן לתרום להתפתחותו של דיכאון לאחר הלידה.
מה גורם לדיכאון אחרי לידה - המשך
11. לחץ וחרדה לתינוק ולילדים, או בכלל
אם את אמא דאגנית וחששנית, כדאי מאוד שתדעי שגם זה יכול להוביל להתפתחות של דיכאון. נכון שמידה מסוימת של חרדה ולחץ, במיוחד אם זה כלפי בריאותם של הילדים שלך, זה בריא, הישרדותי וחיוני. אבל, חשוב גם לא להגזים עם הדאגה לילדים. בנוסף, חשוב מאוד שתדעי שגם לחץ או חרדה בנוגע לנושאים אחרים יכולה להוביל לתחושת תסכול חמורה ולדיכאון. במיוחד אם מדובר בלחץ כרוני או בהפרעת חרדה כלשהי. ולכן, נסי תמיד להישאר רגועה ככל האפשר. ואם את מרגישה שאת “מפתחת” הפרעת חרדה – טפלי בה בזמן, רצוי באמצעות טיפול פסיכולוגי (ואולי גם תרופתי) מתאים. וזאת כדי שההפרעה לא תחמיר ולא תתפתח גם לדיכאון בסופו של דבר.
12. קושי במתן שתן לאחר לידה
אחרי שאת יולדת יכול להיות שיהיה לך קושי במתן שתן. קושי במתן שתן לאחר לידה זו תופעה נפוצה ומוכרת. לרוב, תופעה זו עוברת בשבועות שלאחר הלידה, והיא מפסיקה להפריע ליולדת. אבל, עד שזה עובר, זה יכול להיות מבאס ומעצבן למדי. מה שבטח לא תורם להרגשה כיפית וקלילה יותר לאחר הלידה.
13. כעסים כלפי הילד
את מרגישה שנמאס לך מזה שהתינוק שלך כל הזמן מעיר אותך בלילה ולא נותן לך לישון? נמאס לך מזה שאין לך זמן לעצמך, ואת כועסת על התינוק שלך בגלל זה? קודם כל, במידה מסוימת, התגובה הזו היא טבעית. אך לעיתים היא יכולה להעלות מחשבות של פגיעה בילד. וזה יכול להרגיש מאיים ומפחיד, ולהוביל לחרדה, לתחושת אשמה ולדיכאון.
14. קושי לחזור לעבודה אחרי לידה
עוד גורם פוטנציאלי לדיכאון לאחר הלידה הוא הקושי לחזור לעבודה, או לסידורים שלך. פתאום אין לך זמן לכתוב דו”חות, לעבוד, ואפילו לא לכבס או ללכת לחוג האהוב עלייך. את השנה הראשונה תצטרכי כנראה להשקיע לבייבי שלך. ולא תוכלי לעבוד כמו שהיית נוהגת לעבוד פעם. (כאשר גם החזרה לעבודה לאחר הריון יכולה להיות אולי אפילו מביכה לחלק מהנשים. במיוחד אם מדובר בהריון שלישי, רביעי או יותר, באותו מקום עבודה). מה שיכול להוביל גם לירידה בהכנסות ואפילו לקשיים כלכליים. וכל אלו כמובן יכולים לגרום גם לדיכאון אחרי לידה.
איך למנוע דיכאון לאחר לידה
רוצה לדעת איך להתמודד עם דיכאון אחרי לידה או איך להקל על תחושות התסכול, הדיכאון והדיכדוך ולמנוע אותן? הנה כמה טיפים חשובים במיוחד:
1. קבלי את השינויים של גופך.
לא יכולה להסתכל על הסימנים, הצלקות או העור הרופף? אם כך, ודאי שיהיה קשה לך לצאת מהדיכאון. במקום זאת, הכיני את עצמך עוד במהלך הלידה לכך שגופך עומד להשתנות, ונסי להסתכל על חצי הכוס המלאה (הבאת חיים לעולם!).
2. אל תדאגי אם יהיו לך תפרים אחרי לידה.
תפרים לאחר הלידה זה דבר נפוץ. ואולי זה נשמע מעט מפחיד או לא נעים, אבל תחשבי על כמות הנשים שעברו את זה לפנייך. נכון, זה לא החלק הנחמד, אבל זה עובר. ובסופו של דבר מה שחשוב זה שילדת את הילדים שלך.
3. תתפסי את הלידה כפלא הבריאה.
במקום לחשוב על השינויים שהגוף שלך עובר אחרי הלידה, או על העייפות, הקושי והכאב – נסי להתרכז בדברים החיוביים. והכי חשוב, תסתכלי על ההריון והלידה בתור פלא הבריאה. רק נשים יכולות להביא ילדים לעולם. וזה מה שהופך אותנו ל”לביאות” (כמו שהגדירה זאת לא מזמן אושיית הביוטי מור ממן בפוסט שלה באינסטגרם).
4. הקיפי את עצמך באנשים שאת אוהבת.
אחרי הלידה, חשוב במיוחד שתהיה לך סביבה תומכת ומעטפת שתיתן לך ביטחון ושקט. ולכן, נשים רבות נוהגות לישון כמה ימים או שבועות בבית ההורים שלהן – אם זה מתאפשר. ואם לא, הזמיני לביתך את הקרובים לך ביותר – כמו הורייך, אחייך וחברייך – כדי שיוכלו לעזור לך עם הפעוט ולהקל עלייך.
5. שתפי את בן זוגך ותבקשי ממנו להיות רגיש אלייך יותר.
התמיכה של בן הזוג היא חשובה ביותר לתחושה שלך במהלך ההריון והלידה, והיא יכולה למנוע התפתחות של דכאון לאחר לידה. ולצערנו, גברים רבים לא מודעים לחשיבות של זה. ולכן, אל תתביישי לדבר על זה עם בן זוגך. שתפי אותו בתחושות ובהרגשות שלך, ותבהירי לו מה את צריכה בתקופה הזו. זה יעזור לו להבין מה את עוברת, ואני מקווה שזה יעזור לו ללמוד איך לפעול כדי להקל עלייך ולתמוך בך.
6. תיעזרי בדולה שתלווה אותך בהריון ובלידה.
דולה היא אישה שהתפקיד שלה זה לעזור לנשים לעבור את ההריון והלידה יותר בקלות וברוגע. מכיוון שהדולה מכינה אותך להריון וללידה, ועוזרת לך לעבור תקופה זו יותר בכיף ובביטחון, אז מדובר באפשרות נהדרת כדי לצמצם את הסיכויים להתפתחות דיכאון לאחר לידה.
7. תלכי עם בן הזוג להרצאות ופעילויות שיכינו אתכם לקראת הלידה.
עוד דרך מעולה למנוע דיכאון לאחר לידה, היא להתכונן טוב יותר לחווית הלידה וההורות. ואת זה הכי נוח ומומלץ לעשות על ידי השתתפות בהרצאות ובפעילויות ייעודיות לקראת הלידה וההורות. לפעילויות אלה מומלץ ללכת עם בן הזוג.
8. נסי להתאמן ככל שתוכלי.
מחקרים מוכיחים שנשים ששומרות על כושר יכולות לעבור את ההריון והלידה יותר בקלות. קחי לדוגמא את החיידק שהתפתח לשר פיטנס בלידה – ודאי שהיא יצאה מזה מהר כל כך בשל אורח החיים הספורטיבי והבריא שלה. (יש פרק על זה באינטרנט אם בא לך לראות). בכל מקרה, כדאי לשמור על כושר ולנסות להתאמן במהלך ההריון ככל שאת יכולה. ורצוי לחזור לביצוע התעמלות גופנית גם כחודש וחצי לאחר הלידה. זה יעזור לך לשמור על הגזרה, יצמצם סימני מתיחה, ישפר את מצב הרוח שלך, ויעזור במניעת דכאון אחרי לידה.