סוגי אקנה - אבחון וטיפול

רוצה לדעת איזה סוגי אקנה יש, ממה הם נובע, ואיך לטפל בהם? כל התשובות בפוסט הבא.

מחפשת מידע על מהו אקנה או איזה סוגי אקנה יש? רוצה לדעת איך לאבחן אקנה ואיך לדעת איזה סוג אקנה יש לך, כדי שתוכלי ללמוד על סוג האקנה ועל אופן הטיפול המתאים בו? הגעת בדיוק למקום הנכון. במאמר זה נלמד כל מה שחשוב לדעת על סוגי האקנה השונים – כמו גם למה זה קורה ואיך מטפלים בזה בצורה הנכונה ביותר.

בואי ללמוד כל מה שכדאי שתדעי על סוגי אקנה שונים שקיימים – כולל למה זה קורה ואיך לטפל בזה.

סוגי חצ'קונים

מה זה אקנה

מאפיינים של סוגי אקנה שונים

האקנה מתאפיין בפצעים על עור הפנים והגוף, שלפעמים הם מופיעים בכמויות גדולות או בתור חצ’קונים גדולים למדי. ולפעמים פצעי אקנה יכולים להיות גם מוגלתיים וכואבים. הפצעים יכולים להופיע בכל מקום על עור הפנים והגוף, וגם במקומות פחות נעימים כמו הגב או הישבן. בנוסף, מי שסובל מאקנה לרוב יהיה לו גם עור פנים שומני ונקודות שחורות על עור הפנים.

לחיות עם אקנה

אין ספק שאקנה הוא אחת מבעיות העור שיכולות להיות הכי לא נעימות עבור הבן אדם שיש לו אותן. חוץ מזה שהפצעים יכולים להיות כואבים, זה גם יכול להרגיש לא נעים “להסתובב” בציבור עם פנים מחוצ’קנות. מה שעלול להוביל לירידה בתחושת הביטחון העצמי. בנוסף, גם אחרי שהאקנה מחלים, פעמים רבות נותרות צלקות עם עור הפנים. מה שבהחלט לא תורם למצב הלא נעים שהאקנה גורר עימו.

מתי זה “מתחיל” ומתי זה “נעלם”?

פצעי האקנה מופיעים בעיקר בתקופת ההתבגרות – שבה יש המון הורמונים בגוף. מה שמהווה “חיסרון” משמעותי, כי הנערים והנערות הם אוכלוסיה פגיעה ורגישה למדי גם ככה (מבחינה רגשית), שכן הם בדיוק נמצאים במעבר בין הילדות לבגרות. לעיתים פצעי האקנה נעלמים לאחר תקופת ההתבגרות, ולפעמים הם נשארים. ולעיתים האקנה יכול גם להופיע רק בבגרות (קצת יותר נדיר).

אקנה – שכיחות באוכלוסיה

סובלת מאקנה? את לא לבד. כ-60 אחוז מהאוכלוסיה יסבלו מאקנה בשלב מסוים בחייהם.

אם ככה, כדאי שנלמד איזה סוגי אקנה קיימים, ואיך לאבחן אם יש לך אקנה. וכמובן – נרצה לדעת מהן הסיבות להתפרצויות אקנה, ואיך לטפל באקנה. כלומר, איך למנוע או להעלים פצעי אקנה, ואיך לטשטש צלקות אקנה.

סוגים של אקנה
כ-60 אחוז מהאוכלוסיה יסבלו מאקנה בשלב מסוים בחייהם

סוגי אקנה - איך לאבחן את סוג האקנה שלך?

רוצה לדעת איזה סוגים של אקנה יש? אז ככה… אסקור כעת את סוגי האקנה האפשריים והנפוצים ביותר:

נקודות לבנות

נקודות לבנות אלו למעשה נקבוביות עור פתוחות ומורחבות שהתמלאו בלכלוך ונסתמו. חלק מהנקודות הלבנות יכילו גם מוגלה – אבל לא בכל המקרים. זהו אחד מהמאפיינים הנלווים לעור שומני ולעור שסובל מאקנה. נקודות לבנות לרוב יהיו לא כואבות, אך לעיתים זה גם יכול לקרות.

נקודות שחורות

נקודות שחורות הן למעשה נקודות לבנות ש”התחמצנו”. החלק השחור הוא למעשה לכלוך ותאי עור ש”נתקעו” בנקבוביות ואז “התחמצנו” עם המגע באוויר. וכך הם הפכו לבעלי צבע שחור. כלומר, בדרך כלל, נקודות לבנות יהפכו די מהר לנקודות שחורות. במיוחד אם לא נטפל בהן.

חצ’קונים רגילים

לחצ’קונים רגילים יש המון צורות והמון תתי סוגים. הם יכולים להיות אדומים יותר או פחות, גדולים או קטנים, כואבים או כלל לא מורגשים וכו’. לרוב, החצ’קונים הרגילים יעברו לאחר כמה ימים, או שלפחות המצב שלהם יהיה יותר טוב די מהר. ולבסוף הם לרוב יעלמו לבד, תוך כמה ימים או שבועות. אם כי רצוי לטפל בחצ’קונים, כדי למנוע החמרה של המצב, או הישארות של צלקות בעתיד. וכשאני אומרת “לטפל” – אני לא מדברת על פיצוץ שלהם בעצמכן. אלא על ידי טיפול אצל קוסמטיקאית, או על ידי תרופות ומשחות בייעוץ ובמרשם רופא.

פצעים וחצ'קונים בעור

סוגי אקנה - המשך

אקנה רוזציאה

רוזציאה היא מחלת עור המאופיינת בפצעים אדומים וקטנים המופיעים על העור. פצעי הרוזציאה לפעמים נראים דומים לפצעי אקנה. אך זה ואקנה זה לא אותו הדבר. ולפעמים, יכולה להופיע גם אקנה מסוג רוזציאה – שזה אומר גם פצעים של אקנה וגם פצעי רוזציאה במקביל.

אקנה ציסטי

אקנה ציסטי הוא אקנה המאופיין בציסטות (הנקראות לעיתים גם נודלות) על עור הפנים והגוף. הציסטות מרגישות כמו “בלוטות” של שומן מתחת לפני העור, כאשר העור המכסה אותן הוא עבה במיוחד. אלו למעשה “חצ’קונים” מתחת לעור שלא ניתן לפוצץ אותם. הציסטות מרגישות כמו גושים קשיחים וגדולים מתחת לפני העור – אשר הם לפעמים גם בולטים מעל העור. הן נוצרות בעקבות הצטברות שומן ותאי עור מתים בזקיקי השערה העמוקים.
הציסטות לרוב יופיעו לאחר גיל עשרים, והן יופיעו בקרב חלק מבעלי העור השומני ובקרב חלק מבעלי האקנה – אך לא אצל כולם כמובן. למעשה, לרוב אקנה ציסטתי יופיע אצל בעלי אקנה בינוני עד חמור, ולא בקרב בעלי אקנה קל. וגם בקרב בעלי האקנה הבינוני עד חמור כמובן שזה לא יהיה אצל כולם. (האחוזים המדויקים באוכלוסיה לא ידועים במדויק). אקנה ציסטי לרוב יהיה קשה יותר לטיפול, והציסטות פעמים רבות יחזרו (אם כבר הופיעו).

חוץ מסוגי האקנה שהוצגו, יש עוד המון תתי סוגים של אקנה אותם תוכלי לראות בתמונה למטה.

סוגי אקנה
יש המון סוגים של אקנה, והאקנה מתבטא אחרת על כל אחד ואחת

סיבות להתפרצויות אקנה

אקנה יכול להיגרם מסיבות רבות, ונסקור כעת את העיקריות שבהן.
באופן כללי ניתן לומר שאם האקנה נמשך מהילדות עד הבגרות ללא הפסקה – ככל הנראה מדובר באקנה תורשתי\גנטי. עובדה זו מוכחת במחקרים בתחום. אם להורים ולבני המשפחה שלך יש אקנה, כנראה שגם לך ו\או לילדים שלך יהיה גם אקנה. זה אמנם לא גורף, אבל זהו בהחלט מדד טוב לניבוי מצב העור והאקנה.

סיבות נוספות להתפרצויות סוגי אקנה שונים:

להופעת אקנה סיבות רבות ומגוונות – אשר כולן יכולות להחמיר את מצב הפצעים והעור.
למשל: שינה עם איפור, ניקוי לא נכון של הפנים, הסרה לא יסודית של האיפור, שימוש במרכיבים שמחמירים אקנה, אי החלפת מצעים, שימוש במגבת גוף כמגבת פנים וכו’. אם זה מעניין אותך, אני מרחיבה על כך בפוסט הרגלים מגונים בשגרת הטיפוח שלך.

בנוסף, אם את נוגעת בפנים ומנסה לפוצץ את החצ’קונים עם הידיים – את עלולה לזהם את הפנים, וכך להחמיר את מצב הפצעים.

אקנה סיבות וגורמים
פיצוץ החצ'קונים עלול להוביל לזיהומים ולהחמרת המצב, ולכן - הימנעי מזה!

דרכים לטיפול בסוגי האקנה השונים

1. שימוש בחומרים פעילים לטיפול באקנה

רוצה לטפל במצב האקנה שלך, אפילו באופן ביתי על ידי אימוץ שגרת טיפוח מתאימה? אם ככה, עלייך להשתמש בחומרים פעילים לטיפול באקנה, כמו: חומצה סליצילית, חומצה לקטית, חומצה גליקולית, חומצה אזלאית, רטינול, בנזואיל פרוקסיד וכו’. מרכיבים אלו מקלפים את שכבת העור החיצונית, ומסוגלים לטפל בפצעי אקנה ובחצ’קונים (וגם לטשטש קמטים או כתמי פיגמנטציה). למעשה, מרכיבים אלו עושים פילינג כימי ומקלפים את העור, וכך חושפים שכבת עור חדשה כלפי חוץ. מה שעוזר לטשטש פגמים בעור ומוביל לקבלת גוון עור אחיד יותר.

2. נטילת תרופות או משחות לטיפול באקנה – במרשם רופא

אם יש לך אקנה בינוני או חמור, או אפילו אקנה קל עם התפרצויות פצעים משמעותיות – אני ממליצה לך להתייעץ עם הרופא שלך לגבי המוצרים של אפידו. הם מכילים אדפלין, שזו נגזרת של רטינול, ובנזואיל פרוקסיד – שאלו מרכיבים מעולים לטיפול באקנה. מדובר בעצם בתרחיץ ובמשחה. אני מאוד אוהבת את המשחה – היא מאוד עוזרת לי להרגיע ולהעלים חצ’קונים. ומנסיוני היא יעילה גם לטיפול באקנה ציסטי.
ובמקרי אקנה בינוניים עד חמורים, גם נטילת תרופות במרשם רופא, כמו אנטיביוטיקה או ראקוטן, יכולה לסייע יותר מאשר שימוש בקרמים ובמוצרי טיפוח רגילים. מהידוע לי, זה יכול להיות יעיל למדי במקרים רבים (אבל לא ניסיתי). למידע נוסף תשאלי על כך את רופא המשפחה או את רופא העור שלך.

3. לייזר או אורות לד

עוד שתי טכנולוגיות מתקדמות לטיפול באקנה הן ריפוי הפצעים והעור באמצעות לייזר או טכנולוגיית אורות לד. שיטות אלו לרוב יתאימו יותר בתור טיפול משלים, בתור טיפול לאקנה ציסטי או אקנה חמור, או בתור טיפול להעלמת צלקות אקנה.

 

סוגי אקנה - אבחון וטיפול


עד כאן לפוסט זה על סוגי אקנה – מקווה שעזרתי 🙂

* כותבת הפוסט אינה רופאה, ואינה בעלת הסמכה להעברת טיפולים רפואיים או קוסמטיים מכל סוג. והפוסט אינו מהווה ייעוץ רפואי או המלצה לנקיטת הליך רפואי בשום צורה שהיא. למידע נוסף על תכשירים לטיפול באקנה במרשם רופא – פני לרופא המשפחה או לרופא העור שלך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים שאולי תאהבי ...

רוצה ללמוד איך ליצור סטוריז מושלמים לאינסטגרם?

קורס עיצוב סטוריז באינסטגרם

תזיני את המייל שלך וקבלי קורס עיצוב סטוריז לאינסטגרם בחינם!